Village Koufopoulo, Andritsena, Greece. Χωριό Κουφόπουλο, Ανδρίτσαινα, Ηλέιας

Village Koufopoulo, Andritsena, Greece. Χωριό Κουφόπουλο, Ανδρίτσαινα,  Ηλέιας

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Έκλειψη ηλίου 4/1/2010

Καλή χρονιά σε όλους!
Ο καινούριος χρόνος μπήκε με ένα πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό γεγονός. Μερική έκλειψη ηλίου στις 4 του Γενάρη. Το φεγγάρι έκρυψε τον ήλιο κατά 60% περίπου στις 10:20 το πρωί και δεν έχασα την ευκαιρία να τον απολαύσω από το χωριό που βρισκόμουν. Ευτυχώς ο καιρός την ημέρα εκείνη ήταν άριστος χωρίς σύννεφα ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες έριχνε καρέκλες!

Η φωτογραφία της έκλειψης είναι με την Nikon D300 και τον Nikon AF 180mm/2.8. Χρησιμοποίησα ένα -2 ND φίλτρο και ένα πολωτικό φίλτρο για να ρίξω τη φωτεινότητα. Επειδή αυτά δεν ήταν αρκετά φυσικά για να δω τον ήλιο μέσα από το οφθαλμοσκόπιο έβαλα και το σκοτεινό τμήμα μιας ακτινογραφίας του πατέρα μου που λίγες μέρες πριν είχε σπάσει το χέρι του!!! "Ουδέν κακόν αμιγές καλού", τελικά κάτι ήξεραν αυτοί που το έλεγαν :-)))

1 σχόλιο:

Κουφόπουλο είπε...

Τη φωτογραφία αυτή την αφιερώνω σε όλους τους παιδικούς μου φίλους που μεγαλώσαμε μαζί στο χωριό.
Ακόμα θυμάμαι ολοζώντανα αυτές τις νύχτες στα σκαλιά του σχολείου κάτω από τον έναστρο ουρανό, τις ατελείωτες συζητήσεις για τους πλανήτες της γειτονιάς μας στο ηλιακό σύστημα,τα νεφελώματα και τους μακρινούς γαλαξίες. Πόσες νύχτες να ήταν αυτές άραγε; Δεν ξέρω... άπειρες μου φαίνονται, όπως και το σύμπαν.
Από τότε μυήθηκα στην ομορφιά του νυχτερινού ουρανού και αυτή η αγάπη μου για την αστρονομία κρατάει ακόμη.
Ο νυχτερινός ουρανός είναι ακόμη τόσο όμορφος στο χωριό, ίσως το μόνο που δεν έχει αλλάξει από τότε. Εμείς αλλάξαμε αλλά αυτός όχι!

Καλή χρονιά παληκάρια και να ξέρετε ότι την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε κάτω έχω ένα μεγάλο 8-ιντσο τηλεσκόπιο για να θαυμάσουμε τα βάθη του ουρανού...