Village Koufopoulo, Andritsena, Greece. Χωριό Κουφόπουλο, Ανδρίτσαινα, Ηλέιας

Village Koufopoulo, Andritsena, Greece. Χωριό Κουφόπουλο, Ανδρίτσαινα,  Ηλέιας

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ανδρίτσαινα το 1903.


Ο Ελβετός φωτογράφος Fred Boissonas (1848-1956)  ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1903 και προφανώς του άρεσε αρκετά. Ξαναήρθε πολλές φορές ακόμη και ταξίδεψε σε μεγάλο μέρος της ελληνικής υπαίθρου. Αποτέλεσμα αυτών των ταξιδιών είναι αρκετές φωτογραφίες που σήμερα αποτελούν σπάνια οπτικά ντοκουμέντα για το πως ήταν η χώρα μας έναν αιώνα πριν.

Ήρθε και στην Ανδρίτσαινα ο Boissonnas και βρήκα τρεις φωτογραφίες του.
Αλήθεια, μπορεί κάποιος να καταλάβει σε ποιό σημείο είναι τραβηγμένες γιατί εγώ αδυνατώ.







Βάζω και αυτή εδώ της Ακρόπολης με τα... βοσκοτόπια τριγύρω!
Μόλις 100 χρόνια πριν....απίστευτο.




Δείτε και αυτό βιντεάκι από το youtube με περισσότερες φωτογραφίες από διάφορα σημεία της Ελλάδας.



4 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα Ηλία. Τι κάνεις; Η δεύτερη είναι στη στροφή του δρόμου, αμέσως πριν το παλιο σουπερμάρκετ του κοττά. Η πρώτη πρέπει να είναι στον απάνω δρόμο από τον κεντρικό. Πας στο σχολείο από εκεί, αν είναι αυτό. Για την τρίτη, δε γνωρίζω.

Ανώνυμος είπε...

ΗΛΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΥ,ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ,ΠΙΣΩ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ Γ.ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ.Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΤΑΜΟΥΡΑΤΖΗ (ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ)ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗ ΤΩΡΑ Η ΤΡΙΤΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.....ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

Κουφόπουλο είπε...

Ναι, τώρα που το βλέπω καλύτερα νομίζω ότι είναι στην Τρανή Βρύση, στο μαγαζί του "γύφτου" μπροστά. Αυτός πρέπει να είναι ο πλάτανος που εμένα με μπέρδεψε και νόμισα ότι ήταν κάποιος από αυτούς της κεντρικής πλατείας στο καφενείο του Ηρακλή.

Το μαγαζί του Ταμπουρατζή δεν το ξέρω ποιό είναι αλλά κατάλαβα που λες. Στο δρόμο που ανεβαίνει για το εστιατόριο του Τσιγουρή... ίσως να χεις δίκιο.

Τώρα η τρίτη εννοείται πως κανείς δε μπορεί να ξέρει αφού είναι εσωτερικό σπιτιού.

Κουφόπουλο είπε...

Στην πρώτη φωτογραφία δηλαδή ο φωτογράφος είναι μπροστά από το σημερινό καφενείο του Μπαχούρου, στο πεύκο, και κοιτάζει προς την ταβέρνα του Μπασκόζου... σωστά, έτσι πρέπει να είναι τώρα που την ξαναβλέπω.