Village Koufopoulo, Andritsena, Greece. Χωριό Κουφόπουλο, Ανδρίτσαινα, Ηλέιας

Village Koufopoulo, Andritsena, Greece. Χωριό Κουφόπουλο, Ανδρίτσαινα,  Ηλέιας

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στην Κάτω Βρύση


Αυτά τα δύο σπίτια είναι στην Κάτω Βρύση, αριστερά το Κουτσολαμπέικο και δεξιά του Φωτη του Γιακουμή.

4 σχόλια:

Κουφόπουλο είπε...

Τα περισσότερα σπίτια στο χωριό χτίστηκαν από το 19ο αι. και πρίν. Θυμάμαι τον παππού μου (που γεννήθηκε το 1905) να μου λέει ότι όσα σπίτια υπάρχουν έτσι τα θυμάται, ήταν χτισμένα πρίν γεννηθεί. Από τα λίγα που χτίστηκαν αργότερα ενώ είχε γεννηθεί ήταν αυτό του Κουτσολάμπη και της Αντωνίτσας. Στου Κουτσολάμπη συγκεκριμένα, που είναι και μεγάλο σπίτι για τα δεδομένα της εποχής, θυμόταν τους πολλούς μαστόρους που δούλευαν και τα πολλά μουλάρια, κομβόι, που κουβαλούσαν τα υλικά και κυρίως την πέτρα.

potseika είπε...

Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Ηλία και γι΄αυτό το θέμα.
Για το σπίτι του Κουτσολάμπη επίσης λέγεται (το άκουσα από Διαμαντή Αργυρη)πως στοίχισε πολλά λεφτά και ότι ο πρωτομάστορας που είχε το γενικό πρόσταγμα στην οικοδομή,τρελάθηκε από το άγχος και την ευθύνη.Κι αυτός λέγεται πως ήταν ο γνωστός Αντριτσάνος Τρελογιώργης (εγώ ως παιδί τον πρόλαβα. Γέρος με άσπρα μαλλιά,πήγαινε όλη μέρα πάνω-κάτω, πάνω κάτω στην αγορά,από τον Ξενία ως του Μαχαιρά το γιοφύρι και είχε σπουδαίο "λακριντί" με τον... ευατό του.Μονολογούσε του καλού καιρού.
Τον θυμάμαι σαν να ναι τώρα.

potseika είπε...

(Αναγκαία διόρθωση στο προηγούμενο).
Ζουρλογιώργη τον ξέραμε,κακώς έγραψα Τρελογιώργη.

Κουφόπουλο είπε...

Πάντως, λέγεται, ότι είναι ένα μεγάλο και αρχοντικό σπίτι. Εγώ δεν έχω μπεί μέσα να το δώ.
Έχω ακούσει και εγώ ότι στοίχησε πολλά λεφτά. Λένε μάλιστα ότι ο Κουτσολάμπης είχε οικονομική ενισχυση από τα αδέρφια του στην Αμερική για να μπορέσει να χτίσει, δεν ξέρω κατα πόσο είναι αληθές.

Ποιό λένε στην Ανδρίτσαινα γεφύρι του Μαχαιρά Νίκο;