Η μικρή αυλή του Μπάρμπα Σταύρου και της Αλεξάντρας ήταν ένα σημείο συνάντησης για την κάτω γειτονιά, περίπου ότι το σπίτι της Ακριβής στην Τριβάλα.
Πάντα ανοιχτό για κουβεντούλα, καφέ και καμιά δηλωτή με τον μπάρμπα Σταύρο, όλοι από δω περνούσαν, απαραίτητη στάση για όσους πήγαιναν στη βρύση με τα παγούρια στο χέρι για νερό.
Από αριστερά: Σταύρος, Αλεξάνδρα, ο Γιώργης και η Πανούλενα.
ΥΣ: Βρήκα και άλλη μια από το ίδιο φιλμ, είναι και οι δυο τραβηγμένες τον Σεπτέμβριο του 1990 με ασπρόμαυρο φιλμ.
13 σχόλια:
Ο μπάρμπα Σταύρος Καπλάνης, ήταν ένας από τους δύο μαγαζάτορες στο χωριό.(Ο άλλος ήταν ο μπάρμπα Σπύρος ο Τσιγουρής). Τα μαγαζιά, όμως, δεν «πιάνανε» στο Κουφόπουλο, γιατί η «Αγορά» ήταν μια ανάσα δρόμος. ΄Αλλωστε, την αγορά της Ανδρίτσαινας την «ήλεγχαν», και μάλιστα ασφυκτικά και απόλυτα, οι Κουφοπλαίοι. Τα περισσότερα μαγαζιά (μπακάλικα, καφενεία , ταβέρνες-μαγειριά, χασάπικα κυρίως) στην Ανδρίτσαινα τα είχαν Κουφοπουλαίοι. Συγκεκριμένα: Λάμπης Αδάμης, Θοδωρής και Ηρακλής Θωμόπουλος, Μένης Πασχαλίνος, Βαγγέλης Παπαντωνίου, Θανάσης και Γιώργος Γραμματικός,Βαγγέλης και Ντέλα Θεοχάρη-Κουντρέλη, Σπύρος Τσιγουρής, Αρίστος Τσιγουρής, Αντώνης και Λια Καπλάνης , Μέλιος Χρονόπουλος, Τάκης Θεοχάρης-Κωλαράς, Χρήστος Θεοχάρης- Κωλαράς, Διαμαντής Αργύρης, Θαράπος Καπλάνης, Γιάννης Καπλάνης-Μούστος, Δημητράκης Τσιγουρής, Αντώνης και Γιάννης Μπασκώζος. Το εμπόριο επίσης είχαν ασχολία τους και οι Λάμπης και Λάκης Αναστασόπουλος-Κουτσολάμπης, Πάνος Κορκολής, Γιώργης Κίτρινος κ.α. (Θα πούμε άλλη φορά γιατί συνέβαινε αυτό. Από πού και ως πού οι Κουφοπλαίοι κατέληξαν έμποροι;).
Ο μπάρμπα Σταύρος, λοιπόν, είχε το καφενεδάκι του στο «σπιτάκι» του Γιώργη του Κουκουζή στην (ν)τριβάλα. Τις νύχτες νωρίς μαζεύονταν όσοι Κουφοπλαίοι δεν πολυκατέβαιναν στην «Αγορά», έπαιζαν καμιά ξερή ή κολιτσίνα, έτρωγαν κάνα λουκούμι, έπιναν τίποτα ρακόγιαλα κονιάκ ή σούμα και πάλι νωρίς σπίτι για ύπνο. Ο κάματος της ημέρας δεν επέτρεπε ξενύχτια και καταχρήσεις. Πάντως, πρέπει να το κράτησε πολύ καιρό το καφενεδάκι του ο μπάρμπα Σταύρος Καπλάνης. Εγώ το «θυμάμαι» σαν να είναι τώρα.
Τη θεια Αλεξάντρα, τη θυμάμαι επίσης να «ντύνεται» στις Αποκριές ,μαζί με μάνα μου, θεια Αυστριανή (Αστριανή) και θεια Αντωνίτσα Σταϊκούρα. Από τις ελάχιστες γυναίκες που τολμούσαν να «μασκαρευτούν». Η θεια Αλεξάντρα πουλούσε και βραστά κάστανα το χειμώνα τα Σάββατα στην «Αγορά», που είχε το παζάρι. Μια «κούπα» κάστανα, ένα φράγκο!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ Μ ΕΒΛΕΠΕ ΦΩΝΑΖΕ ΚΩΛΑΡΟΠΑΙΔΟΟΟΟ...ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΡΕ ?ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ! ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΕ..Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ,ΕΤΡΕΧΕ ΤΟ ΑΜΟΙΡΟ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟ ΜΕΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕ ΜΕ ΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΧΕ.ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΜΟΥ Ο ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΙΠΕ ΑΠΟ ΚΕΙ.Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ (ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ)ΜΟΥ ΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΑΝΑΠΗΡΟ...ΑΣΧΗΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ .ΗΛΙΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟΧΑΡΕΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ,ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ...
Θα ψάξω Πολυχρόνη, δε θυμάμαι πάντως να έχω.
Πράγματι ήταν σημείο συνάντησης και είναι ακόμη. Θυμάμαι αρκετό κόσμο να μαζεύεται εκεί τα απογεύματα-βραδάκια. Ο Κώστας και η Νίκη του Κουντρέλη, η Μπία με το Νιόνιο, τα παιδιά τους και βεβαίως ο Γιώργης όπως σωστά λές.
Του Σπύρου του Τσιγουρή το θυμάμαι αλλά το μαγαζί του Σταύρου που αναφέρει ο Νίκος πρώτη φορά το ακούω...
Καλά, που υπήρχε μαγαζί στην Τριβάλα;;;
1. Χεχε, είσαστε μικρά εσεις,ρε Ηλία,πού να θυμηθείς το μαγαζί του μπάρμπα Σταύρου!
Λοπόν,απέναντι από το σπίτι της θεια Ακριβής του Κουκουζή είναι ένα κήπος,με ένα σπιτάκι μέσα.Είναι σύνορο με τον κήπο του Παπαντωνίου. Κηπος και σπιτάκι είναι των Κουκουζαίων.
Ε,εκεί μέσα είχε το μαγαζί ο μπαρμπα Σταύρος Καπλανης.
2. Πολυχρόνη του μπάρμπα Τάκη,έχω σκοπό να βρω χρόνο και ανάμεσα στα άλλα να γράψω και για τον παππού σου,τον Πολυχρόνη,που του πήρες το όνομα. "Μορφή" κι αυτός στο χωριό. Καλλίφωνος ψάλτης και μάλιστα "δεξιός" και...κήρυκας. Θα τα πούμε.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΝΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ.ΕΓΩ ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΨΑΛΜΟ "ΣΚΑΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ" ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ .ΕΧΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΛΕΝΤΙ...ΜΟΡΦΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΣ.ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,ΕΙΧΕ ΚΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΗΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΙΟΝΙΟΣ ΧΑΛΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΗΡΕΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΦΩΝΑΚΛΑΣ,ΑΝΘΗΡΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ....ΝΑ ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΖΕΙ!ΝΙΚΟ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΣΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ,ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΣΤΗ ΚΟΥΦΑΛΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ,ΤΟΤΕ ΗΜΟΥΝ ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ?ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΩΡΑ, ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ......
@ Νίκος,
σίγουρα δεν θα θυμόμουν το μαγαζάκι του μπάρμπα Σταύρου λόγω ηλικίας αλλά μου κάνει εντύπωση πως ούτε καν εχω ακούσει για αυτό τόσα χρόνια παρόλο που από μικρός "έψαχνα" και ρούφαγα σα σφουγγάρι τις ιστορίες των γηραιότεων. Δεν άκουσα ποτέ τίποτα όμως, είμαι σίγουρος, θα το θυμόμουν. Κατάλαβα νομίζω που λές ότι ήταν, αυτό που λέει η θεια Ακριβή "του Κουτσο-Βασίλη" και είχε το φούρνο της για πολλά χρόνια, σωστά; Το έχω φωτογραφία αυτό το μικρό σπιτάκι, θα το ανεβάσω τωρα που μου το θύμισες.
Το μόνο μαγαζί που μου είχε πει ο παππούς μου ότι υπήρχε πολύ παλιά στο χωριό ήταν ένα χασάπικο. Ήταν στο σπίτι πίσω από την εκκλησία, δίπλα από το Τζαβελλαίικο, ακριβώς πάνω από του Χρήστου Μιχελή. Σήμερα είναι γκρεμισμένο αλλά εγώ το θυμάμαι να στέκει μια χαρά. Μπαρουνέικο νομίζω ότι ήταν.
@Πολυχρόνης
Αυτή τη φωτογραφία του παππού σου που τον έχεις να χορεύει σε παρακαλώ σκάναρε την να την ανεβάσουμε. Θα αρχίσω να ρωτώ-ψάχνω γενικά για φωτογραφίες παλαιότερων που δεν τους πρόλαβα ή δεν τους έχω φωτογραφίσει. Αξίζει νομίζω να τους έχουμε συγκεντρωμένους κάπου, είναι ζωντανή ανάμνηση η φωτογραφία και με τα σχόλια μας απο κάτω γίνεται ακόμα ζωντανότερη.
Ακόμη, όσοι διαβάζετε γράψτε ότι -και αν- θυμάστε. Ακόμη και δυο αράδες είναι σημαντικές.
Και για τη νοσταλγία που λες Πολυχρόνη, είναι σίγουρα αναπόφευκτη όταν μιλούμε για ανθρώπους που σήμαιναν κάτι για μας - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- και τώρα πια δεν είναι μαζί μας.
Το σπίτι του Μπάρμπα Σταύρου είναι δίπλα στο δικό μου και τον θυμάμαι καλά από τότε που ξαναγύρισε στο χωριό, γιατί έλειπε πολλά χρόνια. Το σπίτι του το έφτιαξε περίπου το '81 με '82. Έδωσε ζωή στη γειτονειά μας αυτό το σπίτι. Πάντα φιλικός και χαμογελαστός. Επίδοξος κυνηγός όπως σωστά γράφει ο Πολυχρόνης, του άρεσε ακόμη να πηγαίνει και για ... καβούρια! Είχαμε παέι και μαζί μια καλοκαιρινή νυχτιά με φεγγάρι και βρήκαμε αρκετά. Η θεια Αλεξάντρα τα μαγείρεψε με ρύζι και χόρτα που ήταν γλύκισμα. Ουδέποτε έχω ξαναφάει τέτοιο έδεσμα. Η Αλεξάντρα ήταν εξαίρετη νυκοκοιρά παρόλο που τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσε να κινηθεί καλά λόγω κάποιας πάθησης στα πόδια. Το φαγητό της όμως μοσχοβόλαγε στη γειτονειά από πολύ νωρίς το πρωί.
Το σπίτι τους όπως έγραφα και πιο πάνω ήταν ανοιχτό σε όλον τον κόσμο, για τους περαστικούς για την Κάτω Βρύση ήταν πάντα μια στάση για κουβεντούλα. Σπάνια θυμάμαι αυτή τη μικρή αυλή χωρίς επισκέπτη .
Του μπάρμπα Σταύρου του άρεσε πολύ "η δηλωτή". Αλλά, θυμάμαι, τσίμπαγε εύκολα αν του άφηνες κανέναν άσσο κάτω και τον έπαιρνε. Έτσι βρισκόταν συχνά πίσω στο σκόρ από τις ξερές που έτρωγε!
Α, ξέχασα να αναφέρω και το παρατσούκλι του, Μπίζας ήταν γνωστός στο χωριό μας.
Δεν ξέρω από που βγαίνει, από το παιχνίδι μπιζ ίσως;;;
Πολυχρόνη,ναι,θα πουμε για τον παππού σου τον μπαρμπα Πολυχρόνη, που τον έχω ζήσει πολύ καλά κι από κοντά,αφού έκανα κι εγώ τον... ψάλτη ως παιδί.Αλλά και για κάποιες αναμνήσεις από το σπίτι σας στην Κάτω Βρύση θα πω.
΄Οσο για το θειο Νιόνιο τον άντρα της θειας σου της Μπίας,ήταν και δικός μου θείος (ο παππούς μου ο Νικολάκης Μάλιος και η Κωνσταντίνα,η μάνα του θείου Νιόνιου, ήταν αδέρφια).
΄Αλλος άνθρωπος,ευγενικός,καλωσυνάτος,λιγομίλητος. Αυτό που λέμε άρχοντας. Με μάνα μου καιθεια μου Βένη είχαν στενές σχέσεις,ήταν πρώτα ξαδέλφια. Ερχόταν θυμάμαι και στο Περιστέρι που μέναμε,στης θειας μου της Βένης. ΄Αλλος άνθρωπος λέμε!
Χεχε,τραγουδούσα και έπαιζα βιολί όχι μόνο στην... κουφάλα του πλάτανου στην Κάτω Βρύση,αλλά και στα...πανηγύρια. Γιος βιολιτζή είμαι,"πήρα το όργανο" απο τον πατέρα μου, τον μπαρμπα Γιάννη Αδάμη.Και δεν έπαιζα τότε μόνο βιολί,ακόμα παίζω και τραγουδάω και μόνος και... μετά πολλών, όταν έχω κέφια.Την έχουμε στο αίμα μας τη μουσική. Η κόρη μου Βανέσα το ίδιο,ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι.
Η μουσική είναι δεύτερη φύση,δε σε προδίδει ποτέ. Το ξέρουμε όλοι άλλωστε.
Ο Μπάρπμα Γιάννης που και αυτός έμαθε βιολί μικρός από τον Βερβιτσό-Γιαννη. Ο ίδιος μου το είχε πει και μάλιστα είσασταν και συγγενείς νομίζω;
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΝΙΚΟ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΙΣ "ΙΣΤΟΡΙΕΣ" ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ,ΕΧΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΑΡΚΕΤΕΣ. ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑ (ΓΙΑ ΜΕΝΑ) ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ.ΗΛΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ ΔΕ ΣΟΥ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΗΝ ΑΝΩΘΕΝ ΒΟΗΘΕΙΑ!ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΕΓΩ ΣΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ.ΑΝ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΦΗΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ (ΒΛΕΠΕ ΧΡΥΣΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ)ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ....ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ....
Πολυχρόνη,δεν ξεχνώ την υπόσχεσή μου. Ο χρόνος,ομως, με πιέζει αφόρητα,τώρα ετοιμάζομαι να κατέβω για Πάσχα Ελλάδα. Θα βρω ελπίζω χρόνο να γράψω και για τον παππού σου αυτές τις ημέρες.
Να είσαι καλά.
Δημοσίευση σχολίου